Üyelik Girişi

Site Haritası

GAZİANTEP VII.ULAŞTIRMA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU , MÜDÜR YOK..! BÜROKRASİYE ANLAM VEREMİYORUM..! GÜZELBEY'DEN VERYANSIN..!

 

 

 

 

 

 

 

Güzelbey’den ver yansın!

 “Dünya Mimarlık Günü” kapsamında‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konferansa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ilçe belediyelerine ve ağır işleyen bürokrasiye ver yansında bulundu.

Uluslar arası Mimarlar Birliği önderliğinde düzenlenen, Dünya Mimarlık Günü’nde Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda ‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve TMMOB(Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanılığı) Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı B.Sıtkı Severoğlu’nun yanı sıra çok sayıda mimar ve davetli katıldı. Konferansta Yüksek Müh. Mimar Cengiz Bektaş ve Prof. Dr. Derya Oktay ise konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan B.Sıtkı Severoğlu Dünya Mimarlık Günü’nü kutlayarak Gaziantep’te yapılması planlanan “Ekokent” planına değindi.

Severoğlu; “Bugünün ihtiyaçlarını, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanından ödün vermeksizin karşıladığımız ölçüde sürdürebilirliği sağlanmış olur “Gaziantep Ekokent Planını” bu bağlamda önemsiyoruz ve bu bağlamda çabaları kutluyoruz” dedi.

Severoğlu var olan yeşil bir aks üzerine planlanan Ekokent’in bu bağlamda ülkemizde yapılmış ilk çalışma olması nedeniyle başarılı bir hamle olduğunu belirtti. 3200 hektar genişliğinde bir alan üzerine yapılan planın bu denli geniş alanda yapılmasının sakıncalı yönlerinin olduğunu belirten Başkan Severoğlu; “Bu geniş alanda olası aksaklıkların zaman içerisinde imkansızlaşması gözden kaçırılmamalıdır. Kent meydanlarının ve meydanlarla ilişkili yapıların olmaması, kentsel sosyal donatılarının yetersizliği, planlamayla ilgili çekince ve eleştirilerimizin başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

“BÜROKRASİYE ANLAM VEREMİYORUM”

Severoğlu’ndan sonra konuşma kürsüsüne çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey “Gaziantep Ekokent” planının çalışmaları hakkında bilgi verdi Başkan Güzelbey; “ 9 yıldır belediye başkanıyım fakat ülkemizde yaşanan bürokratik tıkanmaya halen anlam vermiş değilim. Ülkeye yararlı bir projenin onaylanması için bizzat kendim takip etmeme rağmen 8 ay bekledik” diyerek bürokratik yapıya ver yansında bulundu. Güzelbey ayrıca ilçe belediyelerinin de çalışmalara destek olmadığını savunarak; “Biz bir imar çalışması yaparak kendi üzerimize düşen görevi yapıyoruz, daha sonra diğer imar çalışmaları için yetkili olan ilçe belediyelerine gönderiyoruz. İlçe belediyeleri bu da nereden çıktı şimdi diyerek çalışmayı kabul etmiyor ve tıkanıyoruz” şeklinde konuşarak ilçe belediyelerinden dert yandı.

 

“BANA GÖRE KENTSEL DÖNÜŞÜM BU DEĞİL”

Konuşmasında “Kentsel Dönüşüm” e de yer veren Başkan Asım Güzelbey; “Bana göre kentsel dönüşüm gece konduları yıkıp onun yerine tek tip bina yapmak değildir. Kentsel dönüşüm yapılırken şehrin sosyal ve kültürel yapısı hiçe sayılmamalı sosyal yapıya zarar verilmemeli” şeklinde konuşarak Şahinbey Belediyesi’nin izlediği “Kentsel Dönüşüm”  politikasına ağır eleştirilerde bulundu.

Yapılan açılış konuşmalırının ardından konferansa katılan, konuk konuşmacılar ‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konulu konuşmalarıyla davetlilere bilgi verdi.

 

“MÜDÜRLÜK KURULDU, MÜDÜR YOK”

 

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TSOF)Başkan Vekili, S.S. Gazikent Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ünal Akdoğan, yoğun çaba ve girişimler sonucu Gaziantep’e Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasını sağladıklarını, ancak, müdürlüğe henüz bir müdür atanmadığını söyledi.

 

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TSOF)Başkan Vekili, S.S. Gazikent Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ünal Akdoğan ile, ulaşım sektörü ve şoför esnafının sorunlarını konuştuk. Geleceğe umutlu bakan Ünal Akdoğan, mantıklı projelerle gidildiği takdirde sektörde çözülemeyecek sorun olmadığını belirtti.

 

 

-“Şoför esnafının sorunları çoktur, ama şu anda yaşadığı en büyük sorun nedir?”

“HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN, AMA...”

-“Bizim sorunlarımız çok. Şoför esnafımızın en büyük sorunlarının başında belge geliyor. Köy araçlarından dahi belge istiyorlardı. Biz federasyon olarak uğraş verdik ve ‘şimdi olmaz’ dedik. Konuyu Ulaştırma Bakanı’na götürdük. Sene başına kadar uzattılar. Bu işin tam kalkmasının gerektiğine inanıyorum. Köy araçlarından belge istenmesi, ilçe sınırları içerisinde çalışan araçlardan belge istenmesi yanlış. Benim dolmuşçumla İstanbul’un dolmuşçusu bir değil. Benim halk otobüsçümle İstanbul’un halk otobüsçüsü bir değil. Şimdi şöyle; adam köyden geliyor, 20 km uzaktan, tekrar akşam gidiyor. Ticari araçların yüzde 99. 9’u hep götürüydü. Götürü olduğu için bunlara bilete de gerek kalmıyordu. Şimdi belge alma, bilet kesme, bütün bunlar kolay olmayacak tabi. Bakanlık istiyor. 1 senedir istiyorlar. Biz bunu sene başına kadar önledik, inşallah sene başından itibarende bunu tamamen kaldıracağız. Yine başka bir sorun, yurtdışından gelen bir tır, ordan ucuz mazotu alıyor, burdan alıp şehir içinde yük taşımacılığını yapıyor. Ama benim burdan K belgemle ben yurtdışına çıkamıyorum. Herkes kendi işini yapsın biz ona karşı değiliz. Dolmuşcu dolmuşculuğunu, halk otobüsü halk otobüsçülüğünü, ama bazan öyle şeyler oluyorki, bu kadarı da olmaz dedirtiyor. Adamın cenazesi var, kendi arabasıyla cenazesine gidemiyor, bunlar yanlış şeyler. Örneğin senin halk otobüsün var hattan çıkarıyorsun, köyde cenazen var, gitme şansın yok. O konuda çok büyük sıkıntılar var. Dengesizlik bütün burada. Bir düzensizlik var, bunu bir düzene sokmamız lazım. Bu görev bize düşüyor. Görev federasyona düşüyor. Biz federasyon olarak bunları Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlığa bildiriyoruz çözmüyoruz da demiyorlar ama çözen yok. Bir an önce bunların çözülmesi lazım.”

 

-“Bakanlık böyle uygulamalardan önce federasyon olarak sizlerin görüşlerini almıyor mu?”

 

“BAŞBAKAN’A YETİŞSEK SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLÜR”

 

-“Esas bizim sıkıntımız da o zaten. Bize soran olmadı. 2-3 sene önce minibüslere adam başı 60 TL ceza yazıyorlardı. Bu bu sıkıntımızı Başbakana ilettik. Başbakan Grup Başkanı ve Beşir Atalay’ı çağırdı. Nedir bu sıkıntı? diye sordu. Hem grup başkanı, hem Atalay bilgileri olmadığını söyledi. Bunlar yazık şeyler. Gerçek Başbakan’a yetişsek bizim işlerimiz çözülür. Kanunu değiştirmek çok zor ama, kanunu çıkaran da gene bizim insanlarımız. Torba yasa üzerinde de bazı yanlışlıklar var, onların da giderilmesi gerekir.”

 

-“Komşumuz Suriye’de yaşanan olaylar şoför esnafımızı nasıl etkiledi, etkiliyor?”

 

“ŞOFÖR ESNAFI SURİYE’DEKİ OLAYLARDAN ETKİLENİYOR”

-“Komşumuzda istenmeyen olaylar oluyor. Gaziantep’te Suriye’deki olaylardan etkilenen illerin başında geliyor. Bizden aldıkları kredilerle, 300 kadar esnafımız Tır aldı. Milletlerarası çalışıyorlar. Kapılar kapandığı zaman adamlar taksitlerini ödeyemeyecekler. Taksici esnafımıza taksilerini yeniletiyoruz. Tabi sınır bölgelerinde refah olursa, esnafımızda rahat çalışır. Bağkur’la ilgili, vergi ile ilgili bazı çalışmalar iyileşmeler yapılacak. Ama, dileriz Suriye’deki olaylar bir an önce biter.”

 

 

-“Şoför esnafının yıllardır süregelen bir sıkıntısı var; ÖTV. ÖTV’nin kaldırılması yönünde çalışmalarınız ne boyutta?”

“HAVADA UÇANLA, DENİZDE YÜZENLE REKABET EDİYORUZ”

 

-“Otobüscü, kamyoncu esnafı olarak, havada uçanla, denizde yüzenle rekabet yapıyoruz. Böyle bir şey görülmemiş. Havada uçana, denizde yüzene ÖTV yok, her nedense çiftçiye ve şoför esnafına ÖTV var. Biz bir sefere mahsus ticari araçlarda ÖTV’yi kaldırın dedik, sıcak bakıyorlar. Türkiye genelinde hem bir süsbansiyon olacak. Kamyonlarımız 10 numara, 5 numara yağ yakıyor. Niye yakıyor? ÖTV’li mazot aldığı için yakıyor. Mazotu ucuz versin, ÖTV’yi kaldırsın, ucuz yağ alır mı? Almaz elbette. ÖTV’nin kaldırılması için yoğun gayretimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah kaldırılırda esnafımız rahat eder.”

 

“MÜDÜRLÜK KURULDU, MÜDÜR YOK”

 

-“Ulaştırma Bölge Müdürlüğü kurulmuştu?”

-“Yoğun çaba ve girişimlerimiz sonucu Gaziantep’e Ulaştırma Bölge Müdürlüğü kurulmasını sağladık. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı resmi gazetede yayımlandı. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nü buraya kurduk ancak henüz bir müdür atanmadı. Ulaştırma müdürlüğünün kurulmasında sağolsun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bölge milletvekillerinin büyük katkısı oldu. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan’da sağolsun. Ancak bir an önce buraya bir müdür atanmalı. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü faaliyete geçtiğinde bölgedeki Adıyaman,Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki lojistik firmaları da C2 Belgesi başta olmak üzere K Belgesi ve diğer yurt içi, yurt dışı taşımacılık işlemlerini Gaziantep´te gerçekleştirebilecekler. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Aslında yük yolcu taşıma belgelerini vermek, şoförler odalarının işi, ancak şoförlerin işini başkaları yapıyor.”

 

-“Şoför esnafının sorunu çok dediniz. Sorunların çözümü noktasında milletvekilleri ve yerel yöneticilerden destek görüyor musunuz?”

 

“MAZICIOĞLU VE BAKBAK ESNAFIN GÖNLÜNÜ FETHETTİ”

-“Milletvekillerimizin A’sı, B’si yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin olsun, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak olsun, bir tanesi hariç diğer milletvekillerimiz kapı kapı geziyorlar, bizimle ilgileniyorlar. Mesela geçtiğimiz günlerde, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak ve Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı’nı da yanına aldı ve bizimle 2-3 gün tek tek duraklarımızı gezdik. Bunlar güzel şeyler. Ne oldu onlar küçülmedi, aksine büyüdüler. Bizim 2287 taksicimiz var. Bu insanların gönüllerini fethettiler sorunlarını dinlediler. İlçe belediye başkanlarımıza, büyükşehir belediye başkanımız Asım Güzelbey ve çalışanlarına, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ünsal Göksen’e, Zabıta Müdürü’ne teşekkür ediyorum. Sağolsun bize yardımcı oluyorlar. İnandırıcı projelerle gideceksin, inandırıcı projelerle gittiğin zaman çözülemeyecek sorunumuz yok.”

 

-“Taksici esnafı için durak, yazıhane projeniz nasıl gidiyor? Duraksız taksi kaldı mı?”

“PARKLARDA AĞAÇ KESME KALMADI”

 

-“Taksici esnafının sorunları yer, durak, cep, levha. Durak için ilçe belediyeleriyle diyaloğa girdik. Uygun olan yerlere trafiği aksatmayacak yerlere durak yapıyoruz. Yapılan duraklar yeterli değil. Daha da artıracağız. Durak yaparken memleketin trafiğini alt üst edecek halimiz yok. Halka hizmet eden taksici esnafı belediyelerden güzel hizmetler bekliyor. Yazıhaneler gibi. Bunlar oldu olalı hırsızlık, parklarda ağaç kesme olayı kalmadı. Güvenlik açısından da iyi oldu, kulübelerimiz kamaralı. Yani polisede yardımcı oluyoruz. Taksici esnafımız parklara sahip oldular. Şimdi parklara insanlar rahatlıkla gece 1’de, 2’de geliyor. Niye, orda taksi durakları var. Parkın bekçiliğini şoförler yapıyor. Taksici esnafımız aynı zamanda ağaçları da suluyor, bakıyorlar. İlçe belediyeleri uygun olan parklara durak koyacaklar, hem esnafımız hem de milletimiz rahat edecek. Duraksız araba kalmayacak. Araç takip sistemi taktırıyorum insan ne kazanırsa oradan çıkacak”

 

 

-“Taksilerde gece gündüz tarifesi kalktı. Halkımıza başka bir müjdeniz var mı?”

 

“UZUN BİNEN DAHA AZ ÜCRET ÖDEYECEK”

 

-“Bundan sonra taksilerde yeni bir uygulama başlatıyoruz. Uzun mesafeye binenler daha az ücret ödeyecek. 2-3 km geçtikten sonra taksimetre az yakacak. Öyle ayarlattıracağız. Uygulamayı ilk buradan yani Gaziantep’ten başlatacağız. Örneğin havaalanı 30 TL ise 25 yazacak, uzun binen daha az ücret ödeyecek. Taksimetrede gece gündüz tarifesini ilk biz kaldırdık. Bu da bir ilk olacak. Bunun yanısıra İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirler taksi duraklarında bankomatlar kurdular. Bu bankomatları bankalar üstleniyor. Gaziantep’te de Büyükşehir Belediyemiz biz yaptırırız diyorlar.”

 

-“Birazda dolmuşçu esnafı ve sorunlarından bahsedelim?”

 

“ALLAH VAR, ASIM BEY MANTIKLI İNSAN”

 

-“Dolmuşlarla ilgili sıkıntı henüz çözülemedi. Şimdi dolmuşlardan engelli vatandaşlarımızın yararlanacağı rampa istiyorlardı. Gerek otobüs, gerek dolmuşlarda biz bunu uzattık. Bizim daha dolmuşlarımız Türkiye genelinde buna uygun değil. Onun arabasının boyu 80, kapımız 70. Engelliyi aracıyla içeri alabilecek bir kapı yok. Dolmuşlara kart takılacak ama ileride. Oturup mantıklı düşünüp mantıklı olarak pazarlık edersek büyükşehirden çözemeyecek birşeyimiz yok. Asım Bey Allah var, mantıklı bir insan. Yiğidi öldür, hakkını inkar etme, belki kafasını karıştıranlar olabilir ama Allah var, Asım Bey akıllı çözümlü bir insan. Biz içinde olursak, bu sorunun çok rahat çözeceğime inanıyorum. Bizimle diyaloga giren insanlar rahat eder, çünkü biz insanları ikna ederiz, orta yolu buluruz.”

 

-“Büyükşehir Belediyesi yeni otobüsler alıyor? İhtiyaç mı var sizce ?”

“AZ KAZANACAĞIZ, AMA MİLLET RAHAT EDECEK”

-“Belediyemiz 80 tane araba alıyor. Hizmete karşı gelmemeliyiz. Çok otobüs alıyor, alsın memlekete hizmet olsun. Hafif raylı, gelecek için iyi. Bu ülkeye ne lazımsa o yapılmalı. Vatandaş rahat etsin. Hem vatandaşın, hem esnafın yanındayım. Vatandaş taksiye de binecek, minibüsüde, raylı sisteme de binecek. Birileri para kazanıyor diye o iş olmamalı değil. Açık konuşacaksın. Az kazanacağız, millette rahat edecek. O inançla çalışırsan Allah da sana öyle verir.”

 

-“Raylı sistem Gaziantep’in ulaşımdaki sorununu çözecek mi?”

“ZAMANLA DOLMUŞ KALMAYACAK”

-“Ulaşımda yol kattettik. Raylı sistem uzayacak, raylı sistem ağı olacak. Türkiye’de, dünyada bir defa dolmuş yok, o da kalkacak zamanı geldiğinde. Biz bunlara insanlarımızı şimdiden alıştırmalıyız, yavaş yavaş. Dolmuş tanımı kalktığında bu adamlar mağdur olacak. Şimdi 487 tane dolmuş var. Üç-beş kağıt kazanmasına bakmayın. Her araçta iki üç kişi çalışıyor.”

 

-“Gaziantep’te toplu taşıma ücretleri Türkiye’nin diğer illeriyle kıyasladığında daha mı ucuz, daha mı pahalı?”

-“Dolmuş takside Türkiye’de en ucuz biziz. Eşdeğeriz. Bizim raylı sistemimiz gerçekten de ucuz.”

 

-“Benim sormak istediklerim bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz var mı?”

“300 ESNAF MAĞDUR OLDU”

-“Türkiye genelinde büyük illere katılan minibüslerin hakları verildi, bizim burda verilmedi. Oğuzeli, Aktoprak, Burç gibi beldelerdeki minibüsçülere haksızlık oldu. Herkes arabasını çekti, işsiz kaldılar. Orda bir haksızlığımız oldu. 300’e yakın esnaf mağdur oldu. Başka illerde orta bir yol bulundu.”



5259 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam94
Toplam Ziyaret655724
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu