Üyelik Girişi

Site Haritası

23.10.2012 TARİHLİ K. TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER B1 YETKİ BELGESİ SAHİBİ OTOBÜS SEKTÖRÜNÜ ZORA SOKMASINDAN DOLAYI; SEKTÖR TAM KADRO TOPLANDI..! "DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞMELİ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sektör tam kadro toplandı. Yönetmelik değişikliği görüşüldü. Eylem planı belirlendi.

“DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞMELİ”

Bayram öncesinde alelacele yapılarak Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ndeki değişiklikler, TOFED’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıda TOF yöneticileri ve köklü firmaların temsilcilerinin bir araya gelmesiyle görüşüldü.

Toplantıda yeni yönetmeliğin karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyecek hükümler içerdiği vurgulanarak, değişikliklerin sektör temsilcilerinin görüşleri alınmadan yapılması eleştirildi.

1500 koltuk ve yeni hat

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik”in 23 Ekim Salı günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi, karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün topluca bir araya gelmesini sağladı. TOFED’in ev sahipliğinde 1 Kasım Perşembe günü bir araya gelen sektör temsilcileri, özellikle yeni yönetmeliğin 20’nci maddesinde yer alan “1500 özmal koltuktan sonraki her hat için 100 özmal koltuk” yatırımı yapılması zorunluluğu ile D4 belgeli taşımalara getirilen kısıtlamaları eleştirdi.    

“Müsteşar Yardımcısı

Aydın düzeltileceğini söyledi”

Toplantıda konuşan TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, “Değişikliklere olan itirazlarımızı cep telefonundan arayarak Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’a bildirdik. Kendisi 1500 özmal koltuktan sonra yeni açılacak her hat için 100 özmal koltuk şartının düzeltileceğini söyledi. Aydın’a  inanıyor ve güveniyoruz” dedi. TOF Başkanı Mustafa Yıldırım da değişiklik yapılırken sektörün görüşlerinin alınmamış olmasını eleştirerek, değişikliklere öncelikle yazılı olarak itiraz edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Eylem planı belirlendi

Toplantıda, firma avukat ve yöneticilerinden bir kurul oluşturularak yeni değişiklikleri hem sektörün işletmecilik anlayışına uygun şekilde ve hem de hukuksal olarak incelemeleri, çıkacak sonucun sektörün talepleri halinde öncelikle yazılı olarak Ulaştırma Bakanlığı’na bildirilmesi, talep edilen değişikliklerin yerine getirebilmesi için bir süre tanınması ve eğer sektör taleplerine göre yeni bir düzenleme yapılmazsa Danıştay’da dava açılması kararlaştırıldı. Bu süreçten bir sonuç alınmazsa yeni demokratik girişimlerin gündeme getirilmesi kararlaştırıldı.

Katılımcılar, sektörün tüm unsurlarının bir araya geldiği bu tür toplantıların periyodik olarak yapılması gerektiği konusunda da mutabık kaldılar.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği hazırlanırken sektör görüşleri alınmıştı.

Değişiklikler neden görüş alınmadan yapıldı?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan kapsamlı değişiklikler, karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün tüm aktörleriyle birlikte bir araya gelmesini sağladı. 1 Kasım Perşembe günü yapılan toplantıda, Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nin hazırlanması sürecinde demokrat bir tavır sergileyerek sivil toplum kuruluşları ile sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurduğu hatırlatılarak, yapılan son kapsamlı değişikliklerde neden aynı demokratik tavrın sergilenmediği soruldu. 

 

23 Ekim Salı günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Kara-yolu taşıma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün tüm unsurlarının aynı masada toplanmasını sağladı. TOFED’in ev sahipliğinde 1 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıya, TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yanı sıra Şenol Ayyıldız, Engin Yıldırım (Metro Turizm), Kemal Erdoğan, Metin Alper Yücel (Kamil Koç), Mustafa Özdalgıç (Pamukkale Seyahat) , Ali Öztürk (Nilüfer Turizm), Sabri Karataş (Fındıkkale Seray), M. Ali Akçin (Anadolu Ulaşım), Mustafa Pak (Balıkesir Uludağ), Adnan Değirmenci (Kırıkkale Es Turizm), Hasan Kurnaz (Doğu Karadeniz Seyahat), Musa Çaktır (Marvip Seyahat), Necip Kartal (Van Gölü Seyahat), Mustafa Altunhan (Volkan-Metro Turizm), Zeki Kızılkaya (Özdiyarbakır Seyahat), Tahsin Yücefer (Çayırağası Turizm), Sinan Uzun (Truva Seyahat), Hayrettin Yağız (İzmir Seyahat), Hakan Özder (Lider Turizm), Seyhan Azder (Sakarya VİB), Levent İlica (İstanbul Seyahat), Mustafa Dağıstanlı (Dağıstanlı Turizm) ve TOFED Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Şahiner, Av. Ercan Hasanbaşoğlu, TOF Başkan Yardımcısı İbrahim Arttırdı, Genel Sekreteri Nusret Ertürk, UATOD Müdürü Nur Gültekin katıldı. Ulusoy ve Varan firmalarını da TOF Başkanı Mustafa Yıldırım temsil etti.  Toplam otobüsle seyahat edenlerin yüzde 70’ini temsil eden firma temsilcilerinin yanı sıra, toplantıda hazır bulunamayan firmaların da alınan kararları desteklemeleri bekleniyor.

Yeni yönetmelik değişikliği

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde bayram öncesi yapılan değişiklikleri görüşmek için bir araya geldik. Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Ayrı sivil toplum     kuruluşlarının ortak sorunlar çerçevesinde bir araya gelebileceği de görülmüş oldu” dedi. Mehmet Erdoğan yönetmelik değişikliği ile ilgili sıkıntıları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ı cep telefonundan arayarak kendisine aktardığını belirterek şöyle konuştu: “Sayın Aydın’a yönetmelik değişikliği ile ilgili yönetmeliğin 20’nci maddesinde yer alan 1500 özmal koltuktan sonraki her hat için 100 özmal koltuk yatırımı yapılması zorunluluğunun sektörü zora sokacağını ve D4 belgeli araçlarla ilgili düzenlemelerin de sektörde sıkıntı yarattığını ilettim. O da bana 20’nci maddedeki ifadenin ‘özmal veya kiralık’ olarak düzelteceğini söyledi. Aydın’ın sektörü  iyi tanıyan, sektörün yanında olan biri olduğunu biliyoruz. Ona inanıyor ve güveniyoruz. Bu nedenle bu hususun düzeltileceğine inanıyorum.”

Değişiklik yapılırken görüş alınmıyor

Erdoğan’dan sonra söz alan TOF Başkanı Mustafa Yıldırım ise Kara-yolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği hazırlanırken, Ulaştırma Bakanlığı’nın sektörün görüşlerine başvurduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak son ve kapsamlı değişiklikler yapılırken bakanlık bizim görüşlerimize başvurmadı. Talat Aydın’a ben de güveniyorum ama daha kapsamlı bir çalışma yapıp itiraz, görüş ve taleplerimizi yazılı olarak Ulaştırma Bakanlığı’na iletmemiz lazım” dedi.  Geniş katılımlı bu toplantıda sektörün diğer sorunları üzerinde de görüş bildirilmesinin doğru olacağına işaret eden Yıldırım, “Firmalar filolarındaki otobüsleri satarken kasko değerleri üzerinden işlem yapılıp vergi ve harçlar ödeniyor ama araçlar o bedellerin çok altında fiyatlardan satılabiliyor. Bu nedenle de ödememiz gereken rakamdan fazla vergi ve harç ödüyoruz. Kasko bedellerinin her yıl otomatik olarak artırılması yerine, rayiç bedellerinin belirlenmesi gerekir. Sektörün içinde bulunduğu düşük kazanç, yüksek gider açmazından kurtulma noktasında e-bilet uygulamasına geçilmiş olması sevindiricidir. Firmalar e-bilet uygulamasını başlattıkları ve geliştirdikleri oranda masraflarında azalma olacaktır” diye konuştu.

D4 belgeli otobüslerde sıkıntı

Mustafa Özdalgıç (Pamukkale Seyahat): “1500 özmal koltuğun üzerinde koltuk kapasitesine sahip olan firmaların yeni hat açarken 100 özmal koltuk yatırımı yapması önemli bir sorun. Ancak yönetmelikte D4 ile ilgili olarak yapılan değişiklikler de önemli. Şu anda zaten örneğin Fethiye- İzmir hattında, Fethiye Muğla seyahati için bilet kesemiyoruz. Kesildiği takdirde büyük cezalar ödemek zorunda kalıyoruz. Şimdi b­­­ir de UKOME izinleri devreye girdiğinde büyük bir bürokratik yük ve amansız para cezaları ile karşı karşıya  kalacağız.”

M. Ali Akçın (Anadolu Ulaşım): “1500 koltuk meselesindeki değişiklikle bence bizi denediler. Sektörden tepki geldiğini görünce de yeniden düzenleyeceklerini söylüyorlar. Sektör olarak bizim birlikte hareket etmemiz, ortak sorunlara ortak refleks göstermemiz önemli. Ama yeni değişiklikler içerisinde bence en önemlisi D4 belgeli otobüsler için getirilen düzenleme…”

Kemal Erdoğan (Kamil Koç): “D4 belgeli otobüsler için getirilen düzenleme çok önemli. Büyük ve kurumsal taşımacıları zora sokup, minibüsçü ve dolmuşçulardan oluşan küçük ve yöresel tekeller oluşturulmak isteniyor. D4 belgesine kaydedilecek otobüslerle ilgili sözleşmelerin kaldırılması gerekir. 1500 koltuktan fazla özmal kapasitesine sahip olan firmalara yeni hat açtıklarında getirilen yatırım zorunluluğunu Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ın düzeltileceğini söylemesi iyi bir gelişme. Ancak yönetmelik değişikliği ile ilgili taleplerimiz doğru bir yol izlenerek bir bütün halinde bakanlığa bildirilmeli.”

Her özmala karşılık aynı cins kiralık taşıt

Hakan Özder (Lider Turizm): “Değişiklik yönetmeliğinin 14’ncü maddesine    eklenen  ‘ç’ bendinde ‘sözleşmeli taşıt kullanım hesabında; her özmal taşıta karşılık aynı cinsten taşıt veya taşıtlar dikkate alınır’ hükmü var. Bu ne anlama geliyor. Yani 25 kişilik özmal küçük aracımıza karşılık yine 25 kişilik araç için mi taşıt kira sözleşmesi yapacağız. Bu hüküm netleştirilmeli. Biz otobüs işletmecileri kanun ve yönetmelikte otobüs olarak tanımlanmış araçların toplam koltuk    kapasiteleri dikkate alınarak özmal-sözleşmeli otobüs filomuzu oluşturuyoruz. ‘Aynı cins’ tanımı çeşitli sıkıtılar yaratabilir.”

Kendimize de bakalım

Tahsin Yücefer (Çayırağası): Aynı zamanda TOF’un başkan yardımcısı olarak Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ın samimiyetine inanıyoruz. Aynı şekilde Başkanımız Mustafa Yıldırım ile birlikte Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yahya Baş ile de çok yararlı görüşmelerimiz oluyor. Baş’ın da sektörümüze çok sıcak ve samimi bir şekilde baktığını biliyoruz. Mevzuatla ilgili sorunların çözüleceğine inanıyorum ama bize kalkıp da ‘Siz kendi içinizdeki sorunları çözdünüz mü’ derlerse ne cevap vereceğiz. Mesela maliyetlerin altında taşımacılık     yapmaktan ve yıkıcı rekabetten ne zaman vazgeçeceğiz?”

 

Yönetmeliğin tümüne itiraz edilmeli

Şenol Ayyıldız (Metro Turizm): “Her gün üzerimize yeni yükler bindiriliyor. 1500 özmal koltuğa sahip işletmecilere yeni hatlar açtıklarında getirilen yeni zorunluluklar, sektörün gelişimine ve kurumsallaşarak büyüme çalışmalarına engel olmak demektir. D4 belgeli otobüslerden, diğer hükümlere dek pek çok noktada sektörün gelişimine,   rahatlamasına, kurumsallaşmasına engel olan hükümlerin yer aldığı yeni yönetmeliğin sadece 1500 özmal koltukla ilgili hükmünün değil, tümünü değiştirmek, daha doğrusu bu son yönetmeliği iptal etmek gerekir. Bunu da ciddi bir çalışma yaptıktan sonra, gerekçelerimizi  belirterek, uzlaşmacı ama kararlı bir tutumla gerçekleştirebiliriz.  Bu nedenle ben farklı kuruluş ve firmalardan oluşacak 5 hukukçunun katılımıyla bir komisyon kurulmasını ve yönetmeliğin tüm  maddelerinin tek tek ele alınıp değerlendirilmesini istiyorum.”

 

Birlikten kuvvet doğar

Necip Kartal (Van Gölü Seyahat): “Sektörün ortak sorunlarını görüşüp çözüm aramak için yapılan bu geniş toplantıdan çok büyük bir gurur ve onur duydum. Sektör birlikte hareket ederse çözülemeyecek sorun yoktur. Yönetmelikle ilgili sıkıntıların da birlikte hareket edildiğinde çözüleceğine inanıyorum.”

 

Sabri Karataş (Fındıkkale Seray): Bizim 17 özmal ve karşılığında 4 sözleşmeli otobüsten oluşan bir filomuz var. 1500 özmal koltuktan fazlasına sahip olan firmaların yeni yönetmelikle sıkıntıya girmiş olması küçük ölçekli firmaların sorunu değil. Ancak, sektörün birlik içinde olduğunu görmek çok güzel. “

 

İbrahim Arttırdı (TOF Başkan Yardımcısı): “Devlet bizi dağınık görmek istiyor. Otobüs işletmeciliği sektörünü küçültülmek ve 2023’te sadece kısa mesafelerde bölgesel taşımacılık yapan bir sektör olarak planlıyor. Biz birlikte hareket ederek Türkiye’nin en önemli taşıma modelinin kendi dinamikleri ile gelişimini devam ettirmesini sağlamalıyız.”

 

Ali Çıkkan (TOFED Genel Başkan Yardımcısı): “Talat Aydın’ın samimiyetine inanıyorum. Yönetmelik taleplerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenecektir. Böylesine geniş katılımlı bir toplantıda alınacak kararların   uygulanabilmesi çok daha mümkündür.”

Mustafa Pak (Balıkesir Uludağ Turizm): “Biz bireysel hareket ettiğimizden hep, Türkiye bizi küçük görüyor. Birlikte hareket etmek lazım. Bu toplantı bu nedenle çok önemli. Ama belirli aralıklarla bu tür toplantıları sürekli hale getirmeliyiz. “

Mustafa Altunhan (Volkan Metro Turizm): Biz çok büyük ve güçlü bir sektörüz. Ama gücümüzü ve büyüklüğümüzü tam olarak     ortaya koyamıyoruz. Bütün uygar ve hukuksal yolları deneyelim. Yeni yönetmelik değişikliği ile ilgili taleplerimize çözüm bulamazsak, bir gün, hatta yarım gün süreyle kontak kapa-yalım. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün ne denli önemli ve güçlü olduğu görülecek ve taleplerimiz kabul edilecektir.

Mevlüt İlgin (TOFED Genel Sekreteri): “TOFED ile TOF olarak biz ilk defa bu toplantıda bir araya gelmedik. Zaten İTO ve TOBB’taki komisyonlarda sektörün ortak sorunları için birlikte hareket ediyoruz. İşbirliği yapmakta bir sorunumuz yok. Kendi tüzel kişiliklerimizi     koruyarak işbirliğimiz devam edecek, buna inanı-yorum.”

 

Alınan kararlar

1. Firma yöneticileri ve avukatlarından oluşan 10 kişiyi aşmayan bir komisyon kurulup, “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik”in hem işletmecilik mantığı ve hem de hukuki yanıyla değerlendirilmesi, çıkacak ortak metnin aynı hazirunun onayına sunulması,

2. Yönetmelikle ilgili değişiklik önerileri ve talepleri netleştikten sonra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, TOFED, TOF ve firma imzalarıyla resmi bir yazı halinde bildirilmesi,

3. Hem yazıya cevap alınması ve hem de sektöre verilen sözün yerine getirilmesi için 10 günlük bir süre tanınması, eğer bu süre sonunda talep edilen değişiklikler ve iptaller yapılmazsa Danıştay’a yönetmeliğin tamamının veya bazı maddelerinin iptali için dava açılması,

4. Hukuki süreçten de bir sonuç alınamaması halinde sektörün büyüklüğünü, önemini ve gücünün ortaya koyabilmek üzere en temel demokratik hakların kullanılmasının gündeme gelebileceği ve bu   hakların başında da kontak kapama eyleminin bulunduğu,

5. Sektörün en geniş kesimlerini ve iki federasyonu kapsayan “Birlikte hareket etme” sürecinin, ayda bir yapılacak periyodik toplantılarla sürdürülmesi.

 

 

BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN ARAYINIZ

( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-UBAK İzin Belgeleri )

 

 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA

Tel:0.312.419 28 95  Faks: 418 86 95

 

MAİL    : belge@belgetakip.com

   MSN     : belgetakip@hotmail.com



1415 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret655717
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu