Üyelik Girişi

Site Haritası

DİKKAT..! MUTLAKA OKUYUNUZ..! KIŞ MEVSİMİNDE ARAÇ BAKIMI , ARAÇ KULLANMA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ...!

 

 

 

 

 

 

 

KIŞ MEVSİMİNDE ARAÇ KULLANMA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ

 

Kış şartlarında araba kullanmanın normal hava şartalarına göre zor olduğu sanılmaktadır. Soğuk kış ayları araç sürücüleri bir çok sorunla karşılaşmaktadırlar. Halbuki; kış zamanında yağmur / kar yağışıyla birlikte kayganlaşan zeminlerde biraz dikkatle her türlü zorlu koşulun üstesinden gelmek mümkün.

 

Kışın dikkat etmeniz gereken konular ve yapılması gerenler aşağıdaki gibidir:

1- Görüş açısı

2- Yol hazırlığı

3- Yolda rahatlık

4- Sürüş kuralları

5- Risk faktörleri

6- Lastik seçimi

7- Fren yaparken

8- Sis şartaları

 

 

Görüş Açısı:

Sürücünün görüş açısını en iyi seviyede tutmasına imkan sağlayacak cam ve aynalarıdır. Sürüş esnasında etrafını temiz bir camdan izlediğildiğine emin olunmalıdır. Güvenlik temiz bir görüş yoksa mümkün değildir. Güvenlik için ilk kural görüş mesafesinin iyi olmasıdır. Yola çıkılmadan ,otomobilin camlarında birikmiş olan su birikintilerini ve karları mutlaka temizlenmelidir. Hareket halinde iken otomobilin tavanında birikmiş olan kar parçaları arkanızdangelen otomobilin görüş açısını olumsuz etkileyecektir. Hareket halinde olmadan mutlaka otomobilin tavanı temizlenmelidir.

 

Yol Hazırlığı:

Yola çıkmadan önce mutlaka hazırlık yapılmalıdır. Emin olması gerekenler;

 

a)     Aracın altında bulunan lastiğin kış lastiği olması ,

 

b)     Radyatördeki antifriz ve su karışımı ile akü kontrolleridir.

 

Standart lastiklerinizi kışın zorlu hava şartlarında kullanmak,lastiklerinizin ömrünü azaltır. Kış aylarında yüksek kazanç elde etmek için dizayn edilen lastiği yazın kullanmak, onun daha çabuk aşınmasına ve bir sonraki kış döneminde performansının düşmesine yol açar. En doğrusu ekim / kasım ayında kış lastiklerinizi taktırmak,bir sonraki kış döneminde kullanmak üzere mart / nisan ayında çıkartmak olacaktır.

 

Aracınızın radyatöründeki antifriz ve su karışımının ideal ölçüsünde olmalıdır. Bu karışımdaki ölçünün değişmesi, sıcak ve soğuk koşullarda aracın performansını olumsuz yönde etkiler.

 

Soğuk hava koşulları, akünün performansını % 45- %50 düşürür. Akü bitmeden önce küçük bir uyarı verir. Güç durumda kalmamak için bir uyarı hissettildiğinde akü hemen kontrol edilmelidir. Araçtaki akü, üç yıldan daha fazla bir süredir kullanıyorsa, kış başlamadan önce servis istasyonununa uğrayıp kontrol ettirmesi gerekir. Ayrıca akünün araç kablolarıyla temas eden uçlarının temizliğinede dikkat edilmesi ve oksitlenmişlerse temizlenmesi gerekir.

 

Yolda Rahatlık:

Araç kullanırken ani manevra yapılabileciği akıldan çıkarılmamaıldır. Bu yüzden hareketleri zorlaştırmayacak rahat giysiler giymek çok önemlidir. Kalın ve kaba giysiler, hareketleri zorlaştıracağı gibi, emniyet kemerinin etkisini de azaltır.

 

Sürüş Kuralları:

Normal hava şartlarındaki dikkatin daha fazlası kışın gösterilmeli ve öndeki araçla aradaki takip mesafesinin mümkün olduğunca çok bırakılması gerekmektedir bu sayede fren yapılması gerektiğinde uzayacak fren mesafesinden sürücü olumsuz yönde etkilenmez. Yumuşak ve yeni yağan kar ise tam fren duruş mesafesini kısaltacaktır Bunun nedeni; ön tekerlekler bir kürek işlevi görecek ve aracın önünde kar birikmesini neden olacaktır. Şürücüler tarafından genelde bu durum bir avantaj gibi görünse de ileride biriken kardan çıkmak sürücüye zora sokacaktır.

 

Risk Faktörleri:

Kışın buzlanma riski rüzgara açık olan yerlerde daha çoktur. Bu sebepten ilerlemekte olduğunu zeminin altında buzdan bir kütle olabileceğini sürücü akıldan çıkartmamalıdır. Buzlanmanın olabileceği düşünülerek virajlarda hızın mutlaka düşürmesi ve direksiyonun mümkün olduğunca yavaş çevrilmesi gerekir. Yokuşlara hızlı girilmesi ve aracın hareket enerjisinden faydalanmaya çalışılmalıdır.

 

Lastik Seçimi:

Kışın lastiklerinin diş derinliğinin 3mm'nin altında olmaması güvenlik açısından önemlidir. Kışın geniş tabanlı lastikler kullılmamalıdır. Geniş tabanlı lastik kullanıldığı taktirde,yerle temasın kesilme riski ortaya çıkar.

 

Yüksek hızlarda yağmur sularıyla kaplı yüzeylere girildiğinde kayma ile karşılaşmanız çok normaldir. Bu sebepten yolun iyi belirlenmesi, hızın azaltılması ve takip mesafesinin arttırılması gerekir.

 

Fren yaparken:

Sürücü kışın güvenli bir şekilde durabilmesi için frene hafif hafif başması gerekir. Bu yüzden Kızaklamada basıncı azaltıp tekrar arttırılmalıdır. ABS fren donanımı varsa pedala tam basınç uygulanmalıdır. Ani yavaşlamalarda arkadan gelen araçlar mutlaka dörtlü flaşörler yakılarak uyarılmalıdır. Karlı zeminlerde, her türlü manevra çok daha yavaş ve dikkatli yapılmalıdır. Yokuşlarda önceki araçla aranızdaki takip mesafesini daha uzun tutulmalıdır. Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönünde çevirmesi gerekir.

 

Sis Şartları:

Sisli havalarda yol sınırıları belirsizleşir. Çift yönlü bölünmemiş yol kısımlarında giderken , yolu belirlemek için asla orta çizgileri takip edilmemelidir. Sis varken yola çıkmamak en doğrusu olacaktır.

 

Kış şartlarında aracı çalıştırırken daha özenli olunmalıdır.

Öncelikle,

Sileceklerinizin cama yapışıp yapışmadığını kontrol edilmeli.

Aracınızın bütün ışıklarını kontrol edilmeli.

Farlarınız her zaman temiz olmalı.

Farlarınızı gün boyu açık tutulmalı.

Aracınızın ısıtma sistemlerinin iyi çalıştığından emin olunmalı.

Camlar buz tutmuşsa otomobili alçak devirde çalıştırmalı.

Araç kar yağarken park alanına geri geri park edilmeli.

 

 

YAĞIŞLI Yağmurlu havalarda görüş mesafesinin azaldığı, gözün çabuk yorulduğu ve yolların kayganlaştığı UNUTULMASIN!

 

Yağışlı havalarda güvenli yoluculuk için sürücülerin uyması gereken kurallar:

 

7 ALTIN KURAL

1.Yağışlı havada lastiklerin tutunma özelliği azalıp fren mesafesi uzayacağından, hız düşürülmeli ve takip mesafesi uzun tutulmalıdır,

2.Su birikintilerine girildiğinde direksiyon sıkıca ve düz tutulmalıdır,

3.Hız düşürmek için ayak gazdan çekilmeli, kaymayı başlatabilecek manevra ve frenden kaçınılmalıdır. Islak yolda önde giden aracın lastik izlerinin üzerinden gidildiğinde daha iyi bir tutunma sağlanacaktır,

4.Su dolu derin çukurlara girilmesi halinde, fren balataları ıslandığı için frenin tutunma özelliği azalır. Bunun için fren pedalına kısa bir süre hafifçe basılarak balataların kuruması sağlanmalıdır,

5.Islak ya da su birikintisi olan yollarda, sürücü tarafındaki cam, bir iki parmaktan fazla açılmamalıdır,

6.Gaz ve debriyaj pedallarına tam bir hakimiyet kurabilmek için ayakkabı tabanı ve pedal lastiklerinin silinerek temizlenmeli,

7.Viraj içinde veya kavşaklarda dönüş yaparken gereğinden fazla gaza basılmamlı veya fren yapılmamalı.

 

 

BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN ARAYINIZ

( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-UBAK İzin Belgeleri )

 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA

Tel:0.312.419 28 95  Faks: 418 86 95

 

MAİL    : belge@belgetakip.com

   MSN     : belgetakip@hotmail.com




1619 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam149
Toplam Ziyaret657792
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu