Üyelik Girişi

Site Haritası

A TÜRÜ YETKİ BELGELERİYLE YAPILAN TAŞIMACILIK FAALİYETLERİNİN YENİ USUL VE ESASLARI BU GENELGE İLE YAYINLANDI..! 7 VE 8 NOLU GENELGELER BU GENELGEYLE YÜRÜLÜKTEN KALDIRILDI..!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAYI     : 98694136 - 22692                                                                             06/12/2012

KONU   :  A Türü Yetki Belgeleri 

                                                                                               

 

GENELGE

(2013/KDGM- 02 /YOLCU)

İLGİ:  a) 26/02/2010 tarihli ve 2010/KUGM-  07/YOLCU numaralı Genelge

           b) 18/02/2011 tarihli ve 2011/KUGM-  08/YOLCU numaralı Genelge

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY)’nde 23/10/2012 tarihli ve 28450 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ve A türü yetki belgeleriyle yapılan faaliyetlerin icrası ile ilgili olarak Bakanlığımızca bugüne kadar geçen süre zarfında yapılan değerlendirme sonucunda; A türü yetki belgeleriyle yapılan taşımacılık faaliyetlerinin daha elverişli ve sürdürülebilir bir piyasa düzeni içerisinde işleyişini sağlamak üzere aşağıdaki usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre;

1 - A1 YETKİ BELGESİ

A1 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler aşağıda belirtilen kapsam ve kurallar çerçevesinde yürütülür.

(1) Taşımanın kapsamı: A1 yetki belgesiyle sadece yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılır.  

 

(2) Kurallar:

a) Grup yolcu taşınır.

b) Taşıma sözleşmesi yapılarak taşıma faturası düzenlenir, ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez.

c) Kalkış ve varış noktaları arasında yolcu indirilip bindirilemez. 

ç) Yetki belgesi sahipleri merkezi adreslerinin bulunduğu il sınırları içerisinde olmak üzere şube açabilir. Bu şubeler ticaret siciline tescil edilmek ve yetki belgesine “şube” olarak işletilmek suretiyle yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde kullanılabilir.

d) Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan geçerli bir taşıma hizmet alımı sözleşmesi kapsamında olan şehiriçi taşımalar yapılır.

e) Faaliyetlerini ülke genelinde yürüten kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan geçerli bir taşıma hizmet alımı sözleşmesi kapsamında olan taşımalarda KTY’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uygulanmaz.

 

KAMU HİZMETİNDE UYGULANMAYACAK YÖNETMELİK MADDESİ :

Mevzuata uygun taşımacılık faaliyeti yapılması ve yasaklar  

MADDE 8- (1) Karayolu taşımacılık faaliyetlerinin ikili ve çok taraflı uluslararası anlaşma ve sözleşmelere, Kanuna, bu Yönetmeliğe ve ilgili diğer mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi esastır. Buna göre:

h) (Ek bent: RG 23/10/2012-28450) A1 yetki belgesiyle yapılan taşımalarda; yolculuğun başlangıç (kalkış noktası) veya bitiş (varış noktası) yerinin yetki belgesi sahibinin merkezi adresinin bulunduğu il olması şarttır.

 

f) Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan geçerli bir taşıma hizmet alımı sözleşmesi kapsamında  olan şehiriçi ve iliçi taşımalar için A1 yetki belgesi alınması zorunlu değildir. 

 

(3) Şehiriçi taksilerin durumu:

Büyükşehir Belediyeleri/Belediyeler tarafından yetkilendirilmiş şehiriçi ticari taksilerin yetkilerinin geçerli olduğu belediye sınırlarının dışına çıkmaları aşağıdaki kurallara tabidir.

Şehiriçi taksiler;

a) Yetkilendirilmiş oldukları belediye sınırlarından bu sınırların dışındaki herhangi bir noktaya tek yönlü (gidişi dolu-dönüşü boş) olarak,

 

b) İlgili mevzuata uygun şekilde yetkilendirilmiş şehiriçi taksi uygulaması yapılmayan belediye sınırları içerisinde veya hiçbir belediyenin sınırlarına girmeyen bir yerde bulunan havaalanlarına, tren garlarına, deniz limanlarına veya bu durumdaki havaalanlarından, tren garlarından, deniz limanlarından yapılacak taşımalarda ise; yetkilendirilmiş oldukları belediye sınırlarından/sınırlarına iki yönlü (gidişi dolu/boş-dönüşü dolu/boş) olarak, 

yolcu taşıyabilirler.

 

2 - A2 YETKİ BELGESİ

A2 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler aşağıda belirtilen kapsam ve kurallar çerçevesinde yürütülür.

(1) Taşımanın kapsamı: A2 yetki belgesiyle sadece uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılır. Hiçbir şekilde yurtiçi taşımacılık yapılamaz.

(2) Kurallar:

a) Grup yolcu taşınır.

b) Taşıma sözleşmesi yapılarak tek bir taşıma faturası düzenlenir, ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez. Taşıma faturasının ikinci nüshası ve taşıma sözleşmesinin araçta bulundurulması şarttır. Bunların bulundurulmaması halinde aracın yurtdışına çıkışına izin verilmez.

c) Kalkış ve varış noktaları arasında yolcu indirilip bindirilemez.

ç) Yetki belgesi sahipleri sadece bir adet sınır kapısını kullanabilirler ve belirlenen bu sınır kapısı değiştirilmez.

d) Aralıksız olarak 6 (altı) ay süreyle (geçici durdurma dâhil) faaliyette bulunulmaması halinde ilgilinin yetki belgesi iptal edilir.

e) Yetki belgesi sahipleri, merkezi adreslerinin bulunduğu yerleşim yerlerinde bulunan merkezi adreslerinde veya varsa bu yerlerdeki şube veya acentelerinden sadece birinde yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde bulunabilirler.

f) Araçların yurtdışına boş çıkışlarına izin verilmez. Ancak, dönüşü boş olabilir.

g) Yetki belgesi talebinde bulunan kişilerin, KTY’nin 13 üncü madde hükümlerinin yanı sıra;           

1) Kendilerinin veya ortaklarının ilgili sınır kapısının bulunduğu il sınırları içinde en az bir yıl süreyle ikamet ediyor veya faaliyetini sürdürüyor olması,

2) Yetki belgesi alımı için gerekli belgeleri en geç 30 gün içerisinde tamamlaması,

şarttır.

 

 

 

3 – A1 VE A2 YETKİ BELGELERİ İÇİN ORTAK KURALLAR

(1) Bakanlıkça yetki belgesinde kayıtlı taşıtlar için belirli bir renge boyanma şartı getirilebilir.

(2) Yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin birinci derece yakınlarına, bunların ortağı olduğu tüzel kişiliklere ve bu yetki belgelerine sahip tüzel kişiliklerde ortak olarak bulunan kişilerin ortağı olduğu başka bir tüzel kişiliklere bu yetki belgeleri verilmez.

 

4 - GEÇİCİ HÜKÜMLER:

(1) Bir sınır kapısında faaliyet gösteren A2 yetki belgeli firma sayısı 12 adetle sınırlandırılmıştır. Ancak bu Genelge’nin yayımlandığı tarihte faaliyette bulunan firma sayısı 12 adedin üzerinde olan sınır kapılarında, faaliyette bulunan firmaların hakları saklı olup; bu kapılar için yeni yetki belgesi düzenlenmez.

(2) A2 yetki belgeli firmalardan yetki belgesi iptal edilenler için;  iptal işleminin yürürlüğe girmesinden itibaren otuz gün içinde yeniden yetki belgesi başvurusu yapmaları ve tüm şartları sağlamaları halinde, çalışmış oldukları sınır kapısı için yeni A2 yetki belgesi düzenlenir.

(3) 09/07/2009 tarihinden önce bir havaalanı işletmesi ile bir taksi hizmeti tedarikçisi arasında imzalanmış olan bir sözleşme varsa; bu sözleşmeden doğan haklar, sözleşme süresince devam eder.

(4) Tarifeli taşımacılık yetkisine sahip A1 yetki belgesi sahiplerinin 23/10/2012 tarihinden önce yetki belgesi yenileme talebinde bulunmuş olmaları halinde yetki belgeleri KTY’nin Geçici 1 inci maddesinin onüçüncü fıkrası çerçevesinde yenilenir.

 

5 - YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGELER      

İlgi (a) ve (b) Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Bu Genelge, 26/09/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2, 7, 28 ve 34 üncü maddeleri, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrası ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 10 uncu ve  83 üncü maddeleri çerçevesinde yürürlüğe konulmuştur.

 

Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.

 

Binali YILDIRIM

 Bakan 

DAĞITIM:

81 İl Valiliği

Bakanlık Bölge Müdürlükleri

 

BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN ARAYINIZ

( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-UBAK İzin Belgeleri )

 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA

Tel:0.312.419 28 95  Faks: 418 86 95

 

MAİL    : belge@belgetakip.com

   MSN     : belgetakip@hotmail.com



2161 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret657339
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu