Üyelik Girişi

Site Haritası

D4 YETKİ BELGESİ SAHİPLERİ VE D4 YETKİ BELGESİ ALACAK OLANLARIN DİKKATİNE..! D4 YETKİ BELGESİYLE YAPILAN TAŞIMACILIK FAALİYETLERİNİN DAHA ELVERİŞLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PİYASA DÜZENİ İÇİN BU GENELGEDE USUL VE ESASLAR DÜZENLENMİŞTİR...!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayı  : 98694136 - 23305                                                                                            18/12/2012

Konu: D4 Yetki Belgeleri

 

 

 

GENELGE

(2013/KDGM- 07 /YOLCU)

 

İLGİ:  a) 31/10/2011 tarihli ve 2011/KUGM-  16/YOLCU numaralı Genelge

b) 26/06/2012 tarihli ve 2012/KDGM-  04/YOLCU numaralı Genelge 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY)’nde  23/10/2012 tarihli ve 28450 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ve D4 yetki belgeleriyle yapılan faaliyetlerin icrası ile ilgili olarak Bakanlığımızca bugüne kadar geçen süre zarfında yapılan değerlendirme sonucunda; D4 yetki belgeleriyle yapılan taşımacılık faaliyetlerinin daha elverişli ve sürdürülebilir bir piyasa düzeni içerisinde işleyişini sağlamak üzere aşağıdaki usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre;

1- KAPSAM:

D4 yetki belgesiyle yapılabilecek ve yapılamayacak taşımacılık faaliyetleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Yapılabilecek taşımacılık faaliyetleri:

1) Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 Km’ye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımacılığı.

2) Tarifeli ve tarifesiz olarak mesafesine bakılmaksızın iliçi yolcu taşımacılığı.

3) 100 Km’ye kadar şehirlerarası ve/veya iliçi servis taşımacılığı.

 

b) Yapılamayacak taşımacılık faaliyetleri:

1) Tarifeli veya tarifesiz olarak 100 km üzerindeki şehirlerarası taşımacılık.

2) Tarifeli veya tarifesiz olarak yetki belgesi sahibinin merkezi adresinin bulunduğu il sınırları dışında iki nokta arasındaki taşımacılık.

NOT: 100 Km. mesafenin belirlenmesinde taşıma güzergahının uzunluğu esas alınır.

 

2- KURALLAR:

a) Yetki belgesi Bakanlık Bölge Müdürlükleri tarafından düzenlenir.

 

b) Sadece tarifesiz yolcu taşımacılığı yapmak için D4 yetki belgesi düzenlenmez. D4 yetki belgesi sahipleri, zaman tarifelerini aksatmamak kaydıyla yetki belgelerinde kayıtlı taşıtlarla tarifesiz yolcu taşımacılığı da yapabilirler.

 

c) Yetki belgesi eki taşıt belgesine sadece yetki belgesi sahibinin merkezi adresinin bulunduğu ilin plakasına sahip özmal taşıtlar kaydedilir.

 

ç) Yetki belgesi sahipleri; merkezi adreslerinin bulunduğu il sınırları içinde bir veya birden fazla şube açabilir ve/veya acenteyle sözleşme yapabilir. Merkezi adreslerinin dışındaki illerde ise aynı il sınırları içinde sadece bir şube açabilir veya bir acenteyle sözleşme yapabilir.

 

d) 1 inci maddenin (a) bendinin üçüncü alt bendi çerçevesindeki servis taşımacılığı; öğrenci taşımaları için “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nde, personel taşımaları için ise “Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği”nde taşımacı, sürücü ve taşıtlar hakkında yer alan kurallara uyulması kaydıyla yapılabilir.

 

e) Taşıma hatlarının sayısı, yetki belgesinde kayıtlı araç sayısına göre aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

1-2 araç;

1 taşıma hattı

3-4 araç;

en fazla 2 taşıma hattı

5-6 araç;

en fazla 3 taşıma hattı

7-8 araç;

en fazla 4 taşıma hattı

9-10 araç;

en fazla 5 taşıma hattı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ancak yetki belgesi sahipleri, bir ay içinde yer alan belirli bir döngü çerçevesinde çalışmak istemeleri halinde, araç sayısına bakılmaksızın en fazla dört farklı taşıma hattında da çalışabilirler. Bu döngünün zaman ve ücret tarifelerinde belirtilmesi şarttır.

 

f) Tarifeli taşımalarda ücret ve zaman tarifeleri, yolcu bileti, kalkış ve varış yerleri, ara duraklar, taşıma hatları ile belediye sınırları dışındaki taşıma güzergâhlarına ilişkin hususlarda yapılacak uygulamalar için KTY hükümleri esas alınır.

 

g) Belediye sınırları içerisinde D1 yetki belgesiyle yapılan taşımalarda kullanılan taşıma güzergahları izlenir. Bunların dışında bir taşıma güzergahı izlenebilmesi için ilgili belediye tarafından yazılı izin verilmesi ve bu hususta alınan yazılı iznin Bakanlığa sunulması şarttır.

 

ğ) Yetki belgesinde kayıtlı taşıtlardan birinin herhangi bir sebeple yetki belgesinden düşümü halinde, düşümü yapılan taşıtın/taşıtların yerine aynı veya daha az koltuk kapasitesine sahip yeni taşıt/taşıtlar kaydedilebilir. Taşıma hattı, taşıma güzergahı ve taşıt sayısı değişikliği ile yolcu koltuk kapasitelerinin artırılmasıyla ilgili değişiklik yapılabilmesi için; ilgili trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME’nin bu konuda vermiş olduğu yeni kararların Bakanlığa sunulması şarttır. Ancak yolcu koltuk sayısı 15 den az olan taşıtların taşıt belgesinden düşümü halinde bunların yerine en fazla 15 yolcu koltuk kapasitesine sahip yeni taşıtlar, yeni bir trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME kararı aranmaksızın kaydedilebilir.

 

h) Tahditli plakalı otobüsler;

1) Yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilmez.

2) İlgili belediye mücavir alanı dışına çıkarak taşıma yapamaz.

3) Okul servis aracı olarak kullanılmaları halinde, hizmet vermekte olduğu okulun öğrencilerini, okul idaresince düzenlenen veya iştirak edilen gezi, tören, kutlama ve benzeri amaçla belediye sınırları (mücavir alanı dahil) dışına götürüp-getirebilir.

 

ı) Tahsisli plakalı otobüsler yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilebilir.

 

i) Tahditli plaka: Belirli bir idari bölge sınırları içinde belirli bir yolcu taşımacılık faaliyetinde kullanılan otobüsler için belirli harf veya harfler kullanılarak sınırlı/belirli sayıda verilen ve bu yolla bu faaliyette kullanılan otobüslerin toplam sayısını sınırlayan/belirleyen plakaları,

Tahsisli plaka: Belirli bir idari bölge sınırları içinde belirli bir yolcu taşımacılık faaliyetinde kullanılan otobüsler için belirli harf veya harfler kullanılarak sayı sınırlaması olmaksızın verilen ve bu yolla bu faaliyette kullanılan otobüslerin toplam sayısını sınırlamayan plakaları,

ifade eder.

 

j) D4 yetki belgelerinin yenilenmesi esnasında sunulan trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME kararlarının süreleri dolmamış veya süresiz olmaları halinde bu belgeler geçerli kabul edilir ve KTY’deki diğer şartları sağlamaları kaydıyla, yeni bir trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME kararı istenilmeden yetki belgeleri 5 yıl süreyle geçerli olarak yenilenir.

 

k) D4 yetki belgesi iptal edilmiş olanların, iptal tarihinden itibaren 6 ay içerisinde müracaat etmeleri halinde; iptal edilen D4 yetki belgesi için sunulan trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME kararlarının süreleri dolmamış veya süresiz olmaları kaydıyla ve KTY’deki diğer şartları sağlamaları halinde, yeni bir trafik komisyonu/komisyonları veya UKOME kararı istenilmeden 5 yıl süreyle geçerli D4 yetki belgesi düzenlenir.

 

l) Bu Genelgede yer almayan hususlarda yapılacak uygulamalar için KTY hükümleri esas alınır.

 

3 – GEÇİŞ SÜRECİ VE GEÇİCİ HÜKÜMLER:

a) İlgi (a) Genelge kapsamında; Bakanlığımız ilgili Bölge Müdürlüklerince, mevcut Y yetki belgesinin D4 yetki belgesiyle değiştirilmesi esnasında, sayısına bakılmaksızın D4 yetki belgesine kaydedilmiş olan Y yetki belgesinde kayıtlı 10 adetten fazla özmal taşıtlar ile sözleşmeli taşıtlar ve resmi plakalı taşıtlar için; geçerlilik süresi 31/12/2012 tarihinden önce biten yetki belgeleri için yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihine kadar,  geçerlilik süresi 31/12/2012 tarihinden sonra biten yetki belgeleri için ise 31/12/2012 tarihine kadar geçerli taşıt kartı düzenlenmişti.  

D4 yetki belgesi eki taşıt belgesine yukarıdaki geçici/süreli düzenleme çerçevesinde kaydedilerek yetki belgesinin geçerlilik süresine bağlı olarak gerek bitim tarihi 31/12/2012’den önce gerekse bitim tarihi 31/12/2012 olacak şekilde taşıt kartı düzenlenmiş taşıtlar; yenilenme esnasında düşümleri yapılmış olanlar dahil, ilgili yetki belgesi sahiplerinin talep etmeleri halinde 30/06/2013 tarihine kadar geçerli olacak şekilde taşıt belgesine kaydedilir ve taşıt kartı ücreti alınarak taşıt kartı düzenlenir.

 

 

 

b) İlgi (a) Genelge kapsamında; 29/02/2012 tarihine kadar; Y yetki belgesi sahiplerinin bir tüzel kişilik çatısı altında toplanması ve kendilerine ait taşıtlarını bu tüzel kişilik adına tescil ettirmiş olmaları halinde; bu tüzel kişilik adına D4 yetki belgesi düzenlenmiş, sözkonusu Y yetki belgelerine ait taşıma hatları ve güzergahları yeni D4 yetki belgesi için kullandırılmış ve ayrıca bu Y yetki belgelerinde kayıtlı taşıtlar, sayısına bakılmaksızın 31/12/2012 tarihine kadar geçerli olacak şekilde tüzel kişilik adına düzenlenmiş bulunan D4 yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilmişti.

D4 yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilmiş bu durumdaki taşıtlar için 31/12/2012 tarihine kadar geçerli olacak şekilde düzenlenmiş taşıt kartları; ilgili yetki belgesi sahiplerinin talep etmeleri halinde taşıt kartı ücreti alınarak 30/06/2013 tarihine kadar geçerli olacak şekilde taşıt kartı düzenlenir.

 

c) İlgi (a) Genelge kapsamında; Y veya FY yetki belgelerini D4 veya F1 yetki belgeleriyle değiştirmemiş olan Y veya FY yetki belgesi sahipleri değiştirme haklarını kaybetmekle birlikte faaliyetlerini yetki belgelerinin geçerlilik süresinin sonuna kadar mevcut taşıt sayıları ile taşıma hattı ve güzergahlarında devam ettirebilirler. Bu sürenin bitiminde Y veya FY yetki belgeleri geçersiz olur.

 

ç) İlk defa 25/2/2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde Valiliklerce Y yetki belgesi düzenlenebilmesine ilişkin 16/8/2004 tarihli ve 13835-30606 sayılı Bakanlığımız talimatından önceki bir tarihte alınmış il/ilçe trafik komisyonu kararlarına istinaden verilmiş tahditli plakaya sahip otobüslerle iliçi veya şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlar; 30/06/2013 tarihine kadar durumlarını, yenilenerek 11/6/2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğine ve bu Genelge’ye uygun hale getirmek zorundadırlar. Bu süre zarfında söz konusu otobüslerin il/ilçe trafik komisyonu kararlarına istinaden ve bu kararların sınırları çerçevesinde yaptıkları taşımacılık faaliyetlerine izin verilir.

 

d) Adi ortaklıklar adına düzenlenmiş D4 yetki belgesi sahipleri durumlarını 30/06/2013 tarihine kadar KTY’ye uygun hale getirirler.

 

e) 1/1/2013 tarihinden önce D4 yetki belgeleri iptal edilmiş olan yetki belgesi sahiplerinin  30/06/2013 tarihine kadar başvurmaları halinde, bu Genelgenin 2 nci maddesinin (k) bendinde yer alan şartlardan sadece 6 aylık süre aranmaksızın D4 yetki belgeleri düzenlenir.

 

f) D4 yetki belgesi sahiplerinin düzenleyecekleri yolcu biletinde; KTY’nin 38 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan bilgilerin bulunması zorunluluğu 31/12/2013 tarihine kadar aranmaz.

 

4- YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGELER

 İlgi (a) ve (b) Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.

 

 

Bu Genelge, 26/09/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2, 7, 28 ve 34 üncü maddeleri, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrası ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 10 uncu ve  83 üncü maddeleri çerçevesinde yürürlüğe konulmuştur.

 

Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.

 

 

Binali YILDIRIM

Bakan

 

DAĞITIM:

81 İl Valiliği

Bakanlık Bölge Müdürlükleri

 

D4 YETKİ BELGESİ  BİLGİ VE TALEPLERİNİZ İÇİN ARAYINIZ

 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA

Tel:0.312.419 28 95  Faks: 418 86 95

 

MAİL    : belge@belgetakip.com

   MSN     : belgetakip@hotmail.com


 

 



2307 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam165
Toplam Ziyaret657615
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu